Η αναβλητικότητα είναι μια μάστιγα που θερίζει στην εποχή μας. Είναι μια κατάσταση που μας ρίχνει ψυχολογικά και μόνο πίσω μας αφήνει. Ενώ μπορούμε πολλές φορές να επιταχύνουμε το ρυθμό μας και να γλιτώσουμε άβολες για εμάς καταστάσεις, δεν το κάνουμε, με τα αποτελέσματα να γυρνάνε μπούμερανγκ σε εμάς. Μπορεί να χάσουμε κάποια προθεσμία, η οποία να μας στοιχίσει τις σπουδές ή τη δουλειά μας, ή να αφήνουμε μια κατάσταση να διαιωνίζεται χάνοντας χρόνο από τη ζωή μας επειδή δεν την αντιμετωπίζουμε. Και ενώ κατά βάθος δεν το θέλουμε αυτό, το αφήνουμε να γίνεται.
Το γιατί δεν μπορώ να το απαντήσω με βεβαιότητα. Μπορώ όμως να παραθέσω κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή και προσωπικά με έχουν βοηθήσει όσες φορές πάλευα με προθεσμίες και καταστάσεις που έχρηζαν επίλυσης.
Τι είναι αυτό που αναβάλλεις συνέχεια;
Το κλειδί για να σταματήσεις να το αναβάλλεις, είναι να εστιάσεις σ΄αυτό. Συχνά βάζουμε τον εαυτό μας να κάνει πάρα πολλά πράγματα και κατακλύζουμε την καθημερινότητα μας με χίλιες δύο άλλες ασχολίες και αφήνουμε τις υποχρεώσεις μας πίσω. Ξεκίνα επιλέγοντας μόνο ένα πράγμα που έχεις καθυστερήσει και δεσμεύσου να ολοκληρώσεις αυτήν την εργασία ως την επόμενη εβδομάδα.
Ξεκίνα σήμερα.
Μόλις περιοριστείς στη μία αυτή εργασία που πρέπει να κάνεις, λάβε άμεσα μέτρα. Σήμερα. Εάν αισθάνεσαι κουρασμένος ή αν σε τρομάζει και νομίζεις ότι δεν είναι αρκετός ο χρόνος για να ολοκληρώσεις την εργασία, δοκίμασε την παρακάτω συμβουλή.
Τι μπορώ να κάνω στα επόμενα δέκα λεπτά;
Αυτή είναι μια από τις καλύτερες τεχνικές για άτομα που παλεύουν με την αναβλητικότητα. Ρώτα τον εαυτό σου. «Τι ενέργεια μπορώ να κάνω σε λιγότερο από δέκα λεπτά ΣΗΜΕΡΑ για να προχωρήσω έστω και ελάχιστα;» Μόλις εντοπίσεις αυτό που μπορείς να κάνεις βάλε χρόμετρο και ασχολήσου για τα επόμενα 10 λεπτά μόνο μ΄αυτό και με τίποτα άλλο. Μπορεί να είναι γυμναστική ή να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να πλύνεις τα πιάτα. Ή μπορεί να πεις ότι επιτέλους θα αρχίσεις και θα γράψεις έστω για δέκα λεπτά την εργασία αυτή που χρωστάς για τη σχολή σου. Σύμφωνα με έρευνες, είναι πολύ πιο πιθανό να ολοκληρώνουμε οτιδήποτε αρχίζουμε όταν επιτέλους το αρχίζουμε. Όσο πιο πολύ το σκεφτόμαστε, τόσο περισσότερο μας μένει μόνο στο μυαλό και μας φαίνεται βουνό η ολοκλήρωσή του. Όλα όμως είναι μια απόφαση. Ξεκίνα!
Κλείσε τα πάντα για μία ώρα.
Για μία ώρα άφησε το κινητό σου στο άλλο δωμάτιο, κλείσε την τηλεόραση, τη μουσική και οτιδήποτε μπορεί να σου τραβήξει την προσοχή. Ανάγκασε τον εαυτό σου να δουλέψει αυτή την ώρα και συγκεντρώσου σε ό,τι κάνεις. Έπειτα κάνε ένα σύντομο διάλειμμα έτσι ώστε η απόδοση του εγκεφάλου και του σώματος να είναι η καλύτερη δυνατή και ξανά ξεκίνα άλλη μία ώρα δουλειάς.
Βρες ένα τραγούδι που σου δίνει ενέργεια.
Διάλεξε ένα τραγούδι που πραγματικά σου δίνει ενέργεια και παίξτο όποτε θέλεις να τηρήσεις μία προθεσμία, για να σου δώσει δύναμη και θέληση να τελειώσεις την δουλειά σου. Πριν καθήσεις στο γραφείο σου, απόλαυσε το. Ο εγκέφαλος χρειάζεται να έχει μια ώθηση για να δημιουργήσει μια νέα συνήθεια και αυτό που του τη δίνει αυτή την ώθηση είναι το σώμα, το οποίο αν νιώθει καλά και θετικά το μεταφέρει και στον εγκέφαλο.
Βάλε στοίχημα.
Στοιχημάτισε με ένα φίλο σου. Επίλεξε μια ημέρα και ώρα την επόμενη εβδομάδα που θα έχεις ολοκληρώσει αυτήν την εργασία που σε ταλαιπωρεί και στη συνέχεια βάλε στοίχημα με κάποιον ότι θα το κάνεις. “Θα σου δώσω 10 ευρώ / θα σε πάω για φαγητό / θα σε κεράσω καφέ“, κλπ, ”αν δεν έχω ολοκληρώσει αυτήν την εργασία μέχρι την επόμενη Παρασκευή στις 11:00 π.μ.” Εάν δεν έχεις ολοκληρώσει την εργασία σου μέχρι τότε… του χρωστάς ό,τι στοιχηματίσατε!
Διασκέδασε με αυτό που κάνεις.
Για να παρακινήσεις τον εαυτό σου να ολοκληρώσει μια εργασία, μπορείς να ορίσεις μια ανταμοιβή που θα σου δώσεις μόλις κάνεις αυτό που έχεις να κάνεις. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε ό,τι έχει να κάνει, αν πρόκειται να ανταμειφθεί και έτσι μπορούν να δημιουργηθούν πολλές καλές συνήθειες. Αρκεί να μην υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι κάθε φορά που θα τελειώνετε με τις δουλειές σας, θα τρώτε ένα ταψί μπακλαβά.
Να σε συγχωρείς.
Έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για την αναβλητικότητα του παρελθόντος, τόσο πιο πιθανό είναι να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα σου τώρα και να λάβεις μέτρα. Κάθε φορά που σκέφτεσαι “Αχ, πόσο χρόνο έχασα”, ταυτόχρονα να αναγνωρίσεις ότι πρώτον, δε βλέπουμε καθαρά σε όλες τις φάσεις της ζωής μας και δεύτερον, σημασία έχει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να τα αποδεχόμαστε και να πηγαίνουμε παρακάτω καλύτεροι.
Ψάξε το λόγο που καθυστερείς.
Μερικές φορές είναι χρήσιμο να κατανοούμε ακριβώς γιατί έχουμε καθυστερήσει μια συγκεκριμένη εργασία. Φοβάσαι κάτι; Ίσως νιώθεις πελαγωμένος και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Συμπλήρωσε την πρόταση. «Αποφεύγω αυτήν την εργασία επειδή…» ή «Αποφεύγω αυτήν την εργασία επειδή φοβάμαι ότι…». Τι απαντάς; Ο εντοπισμός των φόβων μας, μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τέρατα του μυαλού μας δεν υπάρχουν ή δεν είναι και τόσο φοβερά τελικά.
Μην το κάνεις.
Οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε πάρα πολλά στη λίστα των υποχρεώσεων. “Πρέπει να κάνω γυμναστική, διατροφή, να γράφω κάθε μέρα, να κάνω και αυτό το σεμινάριο, α και να μην ξεχάσω να συναντάω κάθε απόγευμα τους φίλους μου!” Ένας τρόπος να σταματήσουμε να αναβάλλουμε κάτι είναι να αποφασίσουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε. Αφαίρεσε λοιπόν κάποιες “υποχρεώσεις” από τη λίστα σου και μην έχεις εξωπραγματικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Κάποια πράγματα απλά δεν χρειάζεται να τα κάνουμε … ποτέ. Η ζωή μας κινείται γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες και δεν μπορούμε να τα κάνουμε ΌΛΑ.