Μπορεί ο εγκλεισμός στο σπίτι από τη μία να μας τρομάζει σαν πρώτη σκέψη, ειδικά αν έξω έχει τόσο ωραίες μέρες που απλά θα προτιμούσαμε να χαλαρώσουμε στον ήλιο, αλλά σε δεύτερη ανάγνωση έχει και τα καλά του.
Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση σαν ευκαιρία να απολαύσουμε το σπιτάκι μας, κάνοντας πολλά πράγματα που θέλαμε καιρό, να εξέλιξουμε τον εαυτό μας και ο καιρός για βόλτες και χαλάρωση θα ξαναέρθει. Αντί να φοβίζουμε τους γύρω μας και να φοβόμαστε, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλες αυτές τις μέρες που θα μείνουμε στο σπίτι μας.
Μαγείρεψε, φτιάξε την διατροφή σου και γυμνάσου
Αντί να προμηθεύεσαι ό,τι ανθυγιεινό βρεις από περίπτερα και ράφια των σούπερ μάρκετ, αφιέρωσε χρόνο σε καινούριες, υγιεινές συνταγές, φτιάξε το πρόγραμμα της διατροφής σου και ρύθμισε τα γεύματα σου. Επίσης ξεκίνα περπάτημα στη γειτονιά, ή κάνε κάθε μέρα γυμναστική με τη βοήθεια προγραμμάτων στο Youtube ή με κάποια εφαρμογή. Η δικαιολογία ότι δεν έχεις χρόνο πια δεν υπάρχει. Ξέρω είναι ωραίο να βλέπουμε ταινίες τρώγοντας πίτσες και πατατάκια, άλλα δεν είναι για κάθε μέρα. Κάντο μία, άντε δύο φορές την εβδομάδα. Αλλιώς στην καλύτερη θα βάλεις απλά κάποια κιλά, αφού θα έχεις γίνει ένα με τα μαξιλάρια του καναπέ, ενώ στη χειρότερη, θα έχεις μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους από την πολύ έκθεση σε οθόνες και ένα μόνιμο άγχος, που μπορεί εώς και σε κατάθλιψη να οδηγήσει. Η πολλή ζάχαρη, τo πολύ scrolling η υπερπληροφόρηση και η στασιμότητα βλέπετε, δεν είναι το φάρμακο στον άρρωστο, αλλά η ίδια η αρρώστια. Αντίθετα το να προσέχουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας και θα προστατεύσει το ανοσοποιητικό μας και θα καταπολεμήσει άγχος και κατάθλιψη και πιο παραγωγικούς θα μας κάνει.
Διάβασε βιβλία
Αντί για το συνηθισμένο σκρολάρισμα της πρώτης ώρας μετά το πρωινό ξύπνημα και της τελευταίας ώρας πριν κοιμηθείς, διάλεξε ένα από τα αδιάβαστα βιβλία της βιβλιοθήκης σου (σίγουρα θα υπάρχει τουλάχιστον ένα) και επέλεξε να ανοίξεις το μυαλό σου και να το κάνεις να δουλέψει και με άλλο τρόπο. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο άλλωστε, ότι το διάβασμα είναι από τους καλύτερους τρόπους να εξελίξουμε τον εαυτό μας και να γίνουμε καλύτεροι.
Δες ντοκιμαντέρ, άκουσε ενδιαφέρουσες ομιλίες
Ψάξε και ανακάλυψε καινούρια γνωστικά πεδία. Αυτό ανήκει στην ίδια κατηγορία με το «διάβασε βιβλία» : Αντί να δεις άλλο ένα trash show, ψάξε ντοκιμαντέρ για να μάθεις και επί τη ευκαιρία πράγματα που γίνονται στον κόσμο και δεν είχες ιδέα. Άκου ομιλίες οι οποίες μπορεί να αλλάξουν την οπτική σου για πολλά πράγματα στη ζωή, για την κοινωνία, για τη ψυχολογία, για τη ιστορία, για τη φυσική και τον κόσμο, για ό,τι μπορείς να φανταστείς και δε θα βγεις ζημιωμένος. Όταν ξανά αρχίσεις να βγαίνεις για καφέ, θα έχεις πολλά περισσότερα πράγματα να συζητήσεις από ότι συνήθως. Η προσωπική σου εξέλιξη είναι δική σου υπόθεση και κανένας πετυχημένος άνθρωπος δεν έφτασε εκεί από τύχη, αλλά με πάρα πολλή προσωπική δουλειά και πολλή επιμόρφωση.
Να βγαίνεις στο μπαλκόνι, ή να πηγαίνεις μία βόλτα
Πίνε τον καφέ σου στο μπαλκόνι και η αίσθηση θα είναι ίδια με αυτήν που έχεις όταν βγαίνεις έξω. Καθαρός αέρας, καθαρά πνευμόνια, καθαρά μυαλά. Επίσης μπορείς να πάρεις το ποδήλατο σου ή να πας με τα πόδια κάπου και να γυρίσεις σπίτι. Όλη η διαδικασία καθαρίζει και το μυαλό σου και κάνει καλό στην υγεία σου.
Κάνε πρόγραμμα, λίστες και γράψε τέλος πάντων ό,τι σε απασχολεί
Ο καλύτερος τρόπος για να βάλεις τη σκέψη σου και τελικά τη ζωή σου σε τάξη είναι να γράφεις. Να γράφεις λοιπόν όσα θέλεις να κάνεις, να βάλεις σε σειρά τις προτεραιότητες σου και να μοιράσεις το χρόνο σου. Μετά το πρωινό σου, για παράδειγμα, θα ήταν ένα καλό ξεκίνημα για την ημέρα να βάλεις στόχους και να οργανώσεις το χρόνο για ό,τι έχεις στο μυαλό σου να κάνεις την υπόλοιπη μέρα. Θα δεις πώς τελικά θα κάνεις όλα όσα είχες στόχο και ήθελες, γιατί θα τα έχεις ήδη διαμορφωμένα στο μυαλό σου και απλά θα ακολουθήσεις το πρόγραμμά σου. Έτσι δε θα δεις απλά ταινίες όλη μέρα. Το βράδυ πριν κοιμηθείς μην ξεχάσεις να διαγράψεις τα tasks από τη λίστα σου και να γράψεις τις σκέψεις που έκανες τη μέρα που πέρασε, τις ιδέες που είχες και τα θέματα που σε απασχόλησαν.
Μίλα με τους φίλους σου
Μπορεί να μην είναι δυνατόν να βρεθείτε, αλλά γιατί υπάρχουν τα τηλέφωνα και τα skype; Να παίρνεις κάθε μέρα τηλέφωνο και να επικοινωνείς με κάποιον από το φιλικό σου κύκλο. Μην κλειστείς εκτός από το σπίτι σου και στον εαυτό σου. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που μας γεμίζουν, ενώ η ανάγκη για κοινωνικοποίηση είναι μία από τις βασικές ανάγκες μας, γι΄αυτό μην την αμελήσεις. Αν το κάνεις, χωρίς να το καταλάβεις, ίσως και να βρεθείς σε περίεργες ψυχολογικές καταστάσεις. Το άλλο που επίσης θα ήταν όμορφο να κάνεις, είναι να μιλήσεις με ανθρώπους που έχεις καιρό να ακούσεις και να μάθεις τα νέα τους. Θα νίωσετε ωραία όταν ακούσετε ανθρώπους που εκτιμάτε και θέλετε να ξέρετε ότι είναι καλά.
Προσπάθησε να αλλάξεις τις συνήθειες που σε κρατούσαν τόσο καιρό πίσω
Όταν ο χρόνος σε πιέζει και έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι κατανοητό να μην μπορείς τόσο εύκολα να πάρεις την απόφαση για δραστικές αλλαγές. Έτσι όμως μένεις στάσιμος σε καταστάσεις που δε σου ταιριάζουν, που έχεις βαρεθεί και θέλεις επιτέλους να τις αλλάξεις. Εφόσον βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που από μόνη της αλλάζει πολλά δεδομένα στη ζωή μας, ζήσε την κατάσταση αυτή και χειρίσου την όπως εσύ θέλεις. Μην την αφήσεις να σε παρασύρει, παρέσυρέ την εσύ εκεί που θέλεις να πας. Άλλαξε μία μία τις συνήθειες που σε κρατούσαν μέχρι τώρα πίσω, έχεις όλο το χρόνο που χρειάζεσαι, δε σε κυνηγάει κανείς. Βρες κάποια καινούρια ασχολία που θα κάνεις καθημερινά. Το ποιος είσαι, είναι όλα αυτά που συνηθίζεις να κάνεις, αυτά που διαβάζεις, αυτά που βλέπεις, αυτά που λες. Αν αλλάξεις κάτι από αυτά, θα δεις όλη τη ζωή σου να αλλάζει.
Μπορούμε να πάρουμε όλο αυτό τον πανικό που βλέπουμε γύρω μας και να τον αξιοποιήσουμε παραγωγικά, χωρίς να γίνουμε και εμείς ένα με όλους όσους ασχολούνται με τον φόβο, τις συνομωσίες και τους άλλους. Μπορούμε να εστιάσουμε στην προσωπική μας βελτίωση μέσα στον ίδιο μας το χώρο και μέσα μας, δε χρειάζεται να βγούμε από το σπίτι μας γι΄αυτό. Μπορούμε αντί να ψάχνουμε μονίμως το κακό και την παγίδα, να δούμε το μάθημα και να το μάθουμε. Το να πάθουμε κάτι, είναι κάτι που συμβαίνει, το μάθημα όμως που απορρέει από το πάθημα, είναι στην κρίση του καθενός αν θα το πάρει.