Φάκελος «social media κι ερωτική ζωή». Αν βάλουμε το χεράκι μας μέσα, δεν ξέρω αν θα βγάλουμε λαγό, πιο πιθανό να βγάλουμε το μαύρο φίδι που θα μας φάει. Ειδικά αν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι κάτι τρέχει. Αλλά και να μην υπάρχουν, αν θέλει κάποιος να βρει λόγο να μαλώσει ή να χωρίσει, μπορεί να βρει καλή αφορμή από ένα like, ένα add, μια καρδούλα, οτιδήποτε.
Ναι, τα social media, εκτός όλων των καλών τους στη ζωή μας, μπορούν να βάλουν και το χεράκι τους –αυτό το μπλε του like–, για να φέρουν την καταστροφή στις σχέσεις μας. Ή τουλάχιστον να δημιουργήσουν μια καλή αφορμή για να μαλώσεις. Κι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση; Αυτή της ζήλιας. Ξέρεις πόσα σπίτια έχουν κλείσει το facebook και τα λοιπά δαιμόνια και πόσες παρεξηγήσεις, ανούσιες, μικρές, δημιουργούνται καθημερινά;
Βλέπεις έναν άγνωστο λογαριασμό σε σένα να κάνει ξαφνικά διάφορα like στο φίλο ή τη φίλη σου. Ή κι αντίστροφα. Βλέπεις ξαφνικά το/τη σύντροφό σου να γεμίζει με καρδούλες στο instagram ένα άτομο που εσύ δεν ξέρεις από πού κρατάει η σκούφια του, δεν έχεις ξαναδεί ποτέ σου. Τι θα κάνεις;
Υπονοούμενα, μπηχτές, σκηνές ζηλοτυπίας και μούτρα ή θα το προσπεράσεις σαν να μην έγινε τίποτα; Μεταξύ μας, όλοι ξέρουμε την απάντηση. Δε θα το αφήσεις αυτό να πέσει κάτω. Όσο υπεράνω και να είσαι, όσο και να λες ότι δε σε νοιάζουν τα social media, όση εμπιστοσύνη κι αν έχεις στο σύντροφό σου, αβίαστα κάτι σε τρώει.
Είναι και το σενάριο που γνωρίζεις κάποιον online, ειδικά στην περίπτωση που δε γνωρίζεστε καλά από κοντά ή και καθόλου, πόσο τρελός γίνεσαι, ψάχνοντας όλο το ιστορικό του; Πού έχει πατήσει like, ποια είναι τα ενδιαφέροντά του. Κανονική έρευνα.
Θέλεις να μάθεις τα πάντα γι’ αυτόν ακόμα κι όσα δε σου ‘χει πει ή δε θα σου πει ποτέ. Ε, δεν πρέπει να δεις αν ταιριάζουν τα άστρα σας; Δεν πρέπει να ξέρεις τι μουσική ακούει, σε ποια μαγαζιά συχνάζει; Το stalking στα καλύτερά του, με εσένα να ζεις με το άγχος αν όλα αυτά τα λέει μόνο σε σένα ή αν μιλάει και με πέντε-έξι ακόμα ταυτόχρονα μέχρι να αποφασίσει. Γι’ αυτό και φυσικά αρχίζεις και ψάχνεις και τα like του και τα σχόλιά του, μέχρι και τους φίλους κι όλο τον κύκλο του -φαύλος κύκλος.
Κι όταν είσαι σε σχέση, πόσο κακό μπορεί να πάθεις απ’ τις συγκρίσεις με άλλα ζευγάρια, ειδικά στο instagram, με τα #couplegoals. Φωτογραφίες από ταξίδια, δώρα, έξοδοι κι όλα να δείχνουν τέλεια. Ξαφνικά, ενώ ήσασταν μια χαρά, σκέφτεσαι πως σας έχει πνίξει η ρουτίνα. Ξεχνάς ότι ιδανικό δεν υπάρχει και το ότι αυτές οι σχέσεις που κρύβονται πίσω από μια αψεγάδιαστη εικόνα και τα δήθεν αυθόρμητα φλας μπορεί να μην είναι ούτε στο ελάχιστο ουσιαστικές παρά μόνο ένα θέατρο για να τραβήξουν εισιτήρια. Κάνε, λοιπόν, τα δικά σου #couplegoals κι άφησε τους άλλους να το ζήσουν όπως θέλουν.
Μην ξεχάσουμε, κεφάλαιο “friend requests”. Η στιγμή που γίνεσαι φίλος με το πρόσωπο σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, τύπου facebook, twitter, instagram. Αλλαγή στα status, τα στιχάκια, τα τραγούδια, τις φωτογραφίες που ανεβάζεις, όλα. Κάνεις εκκαθάριση σε ό,τι μπορεί να σε εκθέσει για να μην τα δει αυτός/αυτή και βγάλει λάθος συμπεράσματα. Ζεις διαρκώς με το άγχος πού θα πατήσεις like και τι θα σχολιάσεις και τι θα σκεφτεί για σένα.
Βρες το λάθος στις παραπάνω καταστάσεις. Μήπως αρχίζουμε να το χάνουμε; Όλα αυτά τα μέσα δημιουργήθηκαν για να μας ψυχαγωγούν, να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη κι ευκολότερη, όχι για να κλείσουν και τα καλύτερα τα σπίτια.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, όσο να πεις. Όπως και στην πραγματική, έτσι και στη διαδικτυακή ζωή, οι άνθρωποι είναι κτητικοί, θα υπάρχουν παρατράγουδα, θα υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Το θέμα είναι να μη γίνεται αυτό σε υπερβολικό βαθμό, να μην πιανόμαστε απ’ το οτιδήποτε. Γιατί, οι περισσότεροι, μια δόση υπερβολής την έχουμε και μπερδεύουμε πολλές φορές τι είναι πραγματικό και τι είναι ψηφιακό.
Οι ευτυχισμένες σχέσεις κρατάνε την απόστασή τους απ’ τα social media. Ας ξέρεις εσύ την ευτυχία σου κι άσε τους άλλους να βρουν τη δική τους.
Πρώτη δημοσίευση:
https://www.pillowfights.gr/sofiesticated/ta-like-ki-oi-kardoyles-exoyn-kleisei-spitia/