Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχουν αυτοί που τους βρίσκεις σε δυάδες, που έχουν βρει το ταίρι τους, το «άλλο τους εγώ» κι εκείνοι που συμπαθούν τη μονάδα, δεν έχουν βρει το ιδανικό συμπλήρωμά τους (ή δεν το ψάχνουν καν), μόνοι κι ολόκληροι, οι λεγόμενοι singles, αδέσμευτοι ελληνιστί.
Ο άνθρωπος γενικά δημιουργεί σχέσεις, ερωτικές και φιλικές, ως ζώο κοινωνικό. Έχει ανάγκη από μια παρέα είτε έχει σύντροφο είτε όχι, κι όσες φάσεις κι αν περνάει στη ζωή του έχει πλάι του τα φιλαράκια του.
Τι γίνεται, όμως, στις παρέες όταν η προσωπική κατάσταση των φίλων διαφέρει; Όταν κάποιοι έρχονται με τα ταίρια τους και κάποιοι άλλοι με την αφεντιά τους; Σχεδόν πάντα και παντού παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Σ’ αυτές τις παρέες-κράματα δεσμευμένων κι αδέσμευτων, οι δεσμευμένοι πάντα προσπαθούν με χίλιους τρόπους να ζευγαρώσουν τα μοναχικά φιλαράκια τους. Αν το πετυχαίνουν τελικά είναι μια άλλη ιστορία.
Λογικά σε μια παρέα δεσμευμένων το μπακουράκι μας θα νιώθει αμήχανα. Κι ας είσαι με τους κολλητούς σου κι ας μην έχει αλλάξει κάτι στη μεταξύ σας σχέση, οι λόγοι που σε φέρνουν καμιά φορά σε άβολη θέση είναι προφανείς. Ακόμα κι αν είσαι από επιλογή μόνος δηλαδή είναι τρομερό δράμα για τους φίλους σου να μην έχεις σύντροφο. Έρχονται να σε παρηγορήσουν (ποιος το ‘χει ανάγκη;) και δηλώνουν πως θα σ’ αποκαταστήσουν (ποιος τους το ζήτησε;). Προσπαθούν, κάνουν τα κόλπα τους, τις ίντριγκές τους, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!
Γνωστό κολπάκι των φίλων για να γνωρίσεις εσύ ο single κάποιον και να δημιουργηθεί κατάσταση είναι να φέρουν συχνά νέο αίμα στην παρέα. Θα σε πάρουν τηλέφωνο να σου πουν, δήθεν ταραγμένοι, ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείτε γιατί έχουν κάτι πολύ σημαντικό να ανακοινώσουν ή κάτι κρίσιμο να συζητήσετε, ενώ στην πραγματικότητα μπλοφάρουν για να μην τους υποψιαστείς και το ακυρώσεις. Ιδίως αν δεν είσαι και τόσο ανοιχτός στις καινούριες γνωριμίες. Έχουν μια τάση οι «νοικοκυρεμένοι» να θέλουν να «νοικοκυρέψουν» και τους φίλους τους με διάφορα προξενιά. Τώρα αν εσύ δε θέλεις κι εκνευρίζεσαι, ξεκαθάρισέ το ή απλώς διασκέδασέ το.
Είναι σαν να τους πιάνει κάτι, μια μανία να κάνουν τα πάντα για να βρουν τον κατάλληλο για τους φίλους τους, κάποιον να τους αποκαταστήσουν. Θέλεις-δε θέλεις, θα σου κουβαλήσουν τη Σάρα και τη Μάρα μήπως κι επιτέλους αποφασίσεις και εσύ να κάνεις σχέση και ζήσετε όλοι μαζί ευτυχισμένοι. Θα ρωτήσουν όλους τους φίλους σου αν έχουν κάποιον ελεύθερο στις δικές τους παρέες, μήπως βρεθεί εκεί το τυχερό. Λες κι απειλείται το είδος μας και πρέπει να φροντίσουμε άμεσα την αναπαραγωγή μας.
Το καλύτερο που έχεις να κάνει όταν ψυλλιαστείς τι συμβαίνει είναι να το πάρεις χαλαρά και στην πλακά. Γιατί όσο αθώο κι αν φαίνεται καταλήγει επικίνδυνο καμιά φορά. Μπορεί να σου δημιουργηθούν εμμονές και να σου μπουν ιδέες ότι δεν είσαι αρκετός, γι’ αυτό δεν έχεις σχέση.
Κι εσείς, ρε προξενήτρες, λίγο πιο διακριτικά. Είναι λογικό να ανησυχείτε μη χαλάσει η φιλία σας αν βρίσκεστε για καιρό σε διαφορετικές φάσεις. Είναι σεβαστό το να θέλετε να δείτε τα κολλητάρια σας ερωτευμένα, αλλά αυτά δε γίνονται με το ζόρι ούτε παίζουμε με την ψυχολογία του άλλου.
Για να μην είμαστε κι υπερβολικοί, η αλήθεια είναι ότι όντως τα καλύτερα προξενιά κι οι καλύτερες σχέσεις προέκυψαν μέσα από παρέες. Συχνά αυτή η τρέλα των κολλητών να σε αποκαταστήσουν αποβαίνει σε καλό. Σε ξέρουν, όσο να πεις, απ’ την ίσια και τη στραβή σου.
Κατάλαβέ τους κι εσύ. Την ευτυχία σου θέλουν, δεν το κάνουν για κακό, μην τους παρεξηγείς -κι ας γίνονται πιεστικοί καμιά φορά. Κι ύστερα όντως θα ‘ναι ωραία να βγαίνετε όλοι μαζί παρέα, να κάνετε κοινές εκδρομές.
Εννοείται, όμως, πως ό,τι κι αν λένε οι άλλοι για σένα αποφασίζεις εσύ! Γι’ αυτό κάνε τις επιλογές σου χωρίς να επηρεάζεσαι. Εσύ ορίζεις πώς και με ποιον θέλεις να ζήσεις την ευτυχία σου.
Πρώτη δημοσίευση:
https://www.pillowfights.gr/sofiesticated/giati-osoi-exoyn-sxesi-ginontai-proksenitres/