Πολλές σχέσεις γύρω μας τελειώνουν άδοξα, ενώ οι περισσότεροι απο εμάς έχουμε τουλάχιστον μία φορά πληγωθεί πολύ από το τέλος ενός έρωτα. Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι ενός χωρισμού; Σας ρώτησα και μου απαντήσατε.
Απιστία
Νομίζω ότι περίπου το 1/4 των απαντήσεων είχε να κάνει με το κέρατο, τα τρίτα πρόσωπα και την προδοσία, γι΄αυτό και η απιστία μπαίνει δικαιωματικά στην κορυφή της λίστας των λόγων ενός χωρισμού. Βέβαια για να φτάσει ένας άνθρωπος να νιώσει την ανάγκη να απιστήσει, σημαίνει πώς κάτι δεν πάει και τόσο καλά στη σχέση του και μάλλον τελικά για τη διάλυση της σχέσης η απιστία είναι συνήθως η αφορμή και όχι η αιτία. Οι περιπτώσεις όμως ποικίλουν, άλλες είναι πιο “ελαφριές” και άλλες πιο “βαριές” συναισθηματικά. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα το κάνουν μια φορά και θα το μετανιώσουν, άλλοι που θα το κάνουν συστηματικά χωρίς να νιώθουν τύψεις ενώ θα το θεωρούν φυσικό, ή άλλοι που θα το κάνουν από εκδίκηση ή γιατί βρισκόταν σε μία άσχημη συναισθηματική κατάσταση. Όποιος και αν είναι ο λόγος που τους οδήγησε εκεί, σίγουρα διαλύει τον σύντροφο τους συναισθηματικά, ο οποίος νιώθει προδομένος και πληγωμένος, οπότε λογικό και να θέλει να απομακρυνθεί από αυτόν που τον έκανε να νιώθει έτσι.
Έλλειψη επικοινωνίας
Επίσης μεγάλο ποσοστό έλαβε η απάντηση “έλλειψη επικοινωνίας”. Αν δε μιλάς για όλα αυτά που σε απασχολούν, αν δεν προσπαθείς να λύσεις όποια προβλήματα σας προκύπτουν και αν αφήνεις καταστάσεις να διαιωνίζονται , είσαι με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος του γκρεμού. Επίσης αν δεν νιώθεις τον άλλο και αν δεν προσπαθείς να μπεις στη θέση του, μάλλον δεν τον αγαπάς αρκετά. Οπότε λογικό να προκύπτουν συνέχεια οι ίδιοι και οι ίδιοι ομηρικοί καβγάδες, να επαναλαμβάνονται οι ίδιες συζητήσεις και να μην βγάζετε άκρη γενικά. Πρέπει να έχεις τη δύναμη να προσπαθήσεις να καταλάβεις και να δεχτείς τον άλλο όπως είναι, όχι να προσπαθείς να τον ερμηνεύσεις με τη δική σου λογική.
Ασυμφωνία χαρακτήρων
Και στην τελική τύχη δεν είναι αν θα ταιριάξετε ή όχι; Ξεκινάς μια σχέση με πολύ επιφανειακά κριτήρια και δεν καταλαβαίνεις από την αρχή αν θα ταιριάξουν οι χαρακτήρες σας, ή αν θα σκοτώνεστε σαν το σκύλο με τη γάτα. Γνωρίζεις τον άλλο, σου αρέσει εμφανισιακά, κάνετε δυο κουβέντες, γουστάρεις, βγαίνετε, όλα ωραία και καλά στο συννεφάκι σας. Στα πρακτικά ζητήματα όμως ταιριάζετε; Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να βγάζουμε το ροζ φακό που φοράμε στα γυαλιά μας και να δούμε τη σχέση μας όπως είναι, πριν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή. Να προσπαθείς να γνωρίζεις τον άνθρωπο σου πιο βαθιά, μην εθελοτυφλείς, γιατί η προσγείωση είναι πολύ απότομη. Αν κάθεται όλη μέρα σε έναν υπολογιστή όταν είναι μόνος του στο σπίτι, το ίδιο θα κάνει αν είσαι και εσύ στο σπίτι μέσα. Σύγκρινε τις συνήθειές σας, μίλα για τα οικονομικά, για το τι θέλετε από μία οικογένεια. Μιλήστε για όλα αυτά τα “βαρετά” πρακτικά ζητήματα. Στην καθημερινή ζωή σας δε θα μιλάτε για πολιτική και εξωγήινους, αλλά για ψώνια και το πορτοφόλι σας. Μάλλον τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο, αλλά είναι επιλογή μας το αν θα δούμε καθαρά, ή όχι.
Τα θέλουμε όλα εύκολα;
Για κάποιο λόγο πολλοί άνθρωποι γύρω μας περιμένουν ότι τα πάντα πρέπει να τους δίνονται εύκολα, χωρίς να πολυπροσπαθούν οι ίδιοι για αυτά. Νομίζουν ότι ο κόσμος τους χρωστάει, χωρίς να κάνουν τίποτα για να διεκδηκήσουν καταστάσεις. Το ίδιο κάνουν και στις σχέσεις τους, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Το καταλαβαίνουν όμως καλά οι σύντροφοί τους, γιατί δεν προσπαθούν γι΄αυτούς, τους θεωρούν δεδομένους και δεν αφιερώνουν χρόνο στον άνθρωπο τους. Όλοι όμως, ανεξαιρέτως, χρειαζόμαστε κάποιο είδος προσοχής, ειδικά από τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει για ζευγάρι μας. Ποιος ο σκοπός των σχέσεων, αν δεν αισθανόμαστε καλά σ΄αυτές; Ας προσπαθούμε λίγο παραπάνω ο ένας για τον άλλο. Να μαγειρεύουμε, να ετοιμάζουμε εκπλήξεις, να παίρνουμε δώρα από το πουθενά, να γράφουμε μηνύματα, γράμματα, σημειωματάκια, να θυμίζουμε ο ένας στον άλλο κάθε μέρα πως είμαστε εκεί σε ό,τι και αν χρειάζεται.
Υποκρισία, ψέματα
Υποκρισία είναι όταν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου να συνεχίζει να είναι μαζί σου, ενώ δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για εσένα. Υποκριτής είναι αυτός που σε φλομώνει στο ψέμα και στις υποσχέσεις. Υποκριτές επίσης είναι οι ανθρώποι που μάλλον είναι πολύ καλοί ηθοποιοί, γιατί επιλέγουν να μπαίνουν σε σχέσεις απλά για να μην είναι μόνοι, αλλιώς γιατί να θέλουν να κοροϊδέψουν τον άνθρωπο δίπλα τους; Υποκρισία κυρίως είναι άλλα να κάνεις, άλλα να λες και άλλα να εννοείς. Αν κάποιος έχει πραγματικά συναισθήματα και είναι με έναν άνθρωπο που αγαπάει, θα είναι αληθινός και στα λόγια και στις πράξεις του με κάθε κόστος, θα είναι εκεί 100% και δε θα θέλει να ζει εις βάρος κανενός, δε θα παίξει με τα συναισθήματά του άλλου.
Ρουτίνα
Ένας λόγος που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να σκοτώσει μία σχέση. Τη ρουτίνα με έναν άνθρωπο που θέλουμε να είμαστε μαζί του και τον αγαπάμε, την αγαπάμε και αυτή, δεν την απευχόμαστε. Η σχέση δεν είναι μόνο έρωτας, λουλούδια και ορμές. Είναι και αγάπη, συνήθεια, καθημερινότητα. Δεν είναι λοιπόν η ρουτίνα που σκοτώνει μια σχέση, αλλά η έλλειψη αγάπης και θέλησης να χτίσεις τη ζωή σου με έναν άνθρωπο.
Εγωισμός
“Σε χωρίζω γιατί νιώθω ότι δεν έχω το χώρο μου”, αυτή η μάστιγα. Ναι, το κάθε μέλος της σχέσης πρέπει να έχει το χώρο του και τα πατήματά του, καμία διαφωνία, αλλά δε σε εμποδίζει ο σύντροφός σου να τα βρεις, αλλά ο ίδιος σου ο εαυτός. Είναι ψεύτικο και υποκριτικό να προφασίζεσαι την έλλειψη χώρου, γιατί είναι απολύτως λογικό να περνάτε μαζί χρόνο και να έχετε μαζί τα δικά σας κοινά πατήματα. Αλλά είναι ευθύνη του καθενός να συνεχίζει να έχει και τη δική του ζωή, τις δικές του συνήθειες. Δε σε εμποδίζει ο άλλος σ΄αυτό. Εσύ μάλλον μπαίνεις εμπόδιο του εαυτού σου και το ρίχνεις στον άλλο. Μία σχέση είναι δύο άτομα σε κοινή παράλληλη πορεία. Οι στόχοι είναι κοινοί, αλλά ο καθένας εξακολουθεί να έχει το δρόμο του. Δεν μπορεί να είναι σχέση το “ο καθένας το δρόμο του και βλέπουμε”.
Φεύγει ο έρωτας; Χάνεται η μαγεία;
Φεύγει ναι. Και η μαγεία της αρχής χάνεται. Αλλά δε θα ήταν κουραστικό να ήταν εκεί για πάντα; Το ζούμε, το περνάμε και αυτό και μετά απλά θέλουμε να χαλαρώσουμε με τον άνθρωπο μας. Είναι εντελώς άσκοπο να ψάχνουμε μονίμως τον έρωτα, θεωρώντας τον μόνιμο φορέα ευτυχίας, γιατί είναι το ακριβώς αντίθετο. Είναι ένας προσωρινός φορέας ευτυχίας, που τον ζεις, τον νιώθεις, αλλά μετά τον χρησιμοποιείς σαν βάση της σχέσης που έφτιαξες και χτίζεις το παρακάτω. Όποτε τον επικαλεστείς θα ξανά έρθει, και αυτός και η μαγεία που κουβαλάει πάντα μαζί του. Και έτσι γίνεται στιγμές ο έρωτας. Στιγμές που σου έρχεται από το πουθενά για να σου θυμίσει όλους τους λόγους που επέλεξες αυτόν που επέλεξες.
Υπερβολική ζήλια
Η ζήλια χωρίς λόγο μπορεί όντως να αποβεί μοιραία. Είναι άλλωστε κουραστικό να προσπαθείς συνέχεια να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Η εμπιστοσύνη ναι μεν είναι κάτι το οποίο χτίζεται στην πορεία, δεν είναι για όλους εύκολο να εμπιστευτούν από την αρχή. Από την άλλη όμως, το να μην μπορείς να εμπιστευτείς από την αρχή και η καχυποψία σου δεν αποτελούν δικαιολογία της κακής σου συμπεριφοράς. Δεν έχεις δικαίωμα να κατηγορείς τον άλλο συνεχόμενα γιατί εσύ είσαι καχύποπτος για όλα. Καταντάει κουραστικό, σπαστικό και απωθητικό.
Αδιαφορία
Το “παίξτο και λιγάκι αδιάφορος, να της έρθει έρωτας παράφορος”, ξεχάστε το. Αν κάποιος είναι αδιάφορος προς τη σχέση του, δεν έχει αισθήματα για τον άνθρωπο που έχει δίπλα του. Δεν πιστεύω πως κάποιος ερωτευμένος άνθρωπος μπορεί στοχευμένα να αδιαφορήσει για το αντικείμενο του πόθου του. Οπότε αν κάποιος αδιαφορεί, απλά δε σε θέλει.
Διαφορετικές ανάγκες
Οι βιωτικές ανάγκες των ανθρώπων είναι για όλους ίδιες. Οι βασικές ανάγκες όμως όχι. Γι΄αυτό και ο καθένας μας διαλέγει διαφορετικό επάγγελμα, έχει διαφορετικές συνήθειες και ενδιαφέροντα. Πολλά ζευγάρια λοιπόν χωρίζουν γιατί οι δύο σύντροφοι δεν έχουν ίδιες ανάγκες. Και σίγουρα όλες μας οι ανάγκες δεν μπορούν να είναι ίδιες, αλλά αν είναι θέμα καθημερινότητας; Αν για παράδειγμα ο ένας θέλει οικογένεια και ο άλλος όχι; Σίγουρα ένα ζευγάρι πρέπει να έχει ορισμένους κοινούς στόχους, να βλέπει συγκεκριμένα πράγματα με τον ίδιο τρόπο για να μπορεί να έχει μια εύκολη κοινή πορεία. Πρέπει να υπάρχουν κοινοί στόχοι και κοινά θέλω για να φτιάξετε μαζί μια ζωή που θα αρέσει και στους δύο.
“ Τραύμα είσαι ανοιχτό ”
Για το τέλος, μια ωραία απάντηση που μου δόθηκε σαν λόγος χωρισμού, είναι το “τραύμα ή η προβολή των λαθών μας στον άνθρωπο δίπλα μας”. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να κατηγορούμε του άλλους για λάθη που στην ουσία κάνουμε εμείς. Αν κάτι μας ενοχλεί στον σύντροφο μας τόσο πολύ, είναι πιο πιθανό να είναι δικό μας θέμα και όχι δικό του. Όλοι πρέπει να δουλεύουμε με τον εαυτό μας και να ξεπερνάμε όσα μας κρατάνε πίσω καθηλωμένους.