Το να αποφασίσει κάποιος να αλλάξει τη διατροφή του σε χορτοφαγική, συνήθως συμβαίνει για λόγους ηθικούς, κάτι που κανείς δεν πρέπει ούτε να υποτιμά, ούτε να περιφρονεί. Ο καθένας έχει την προσωπική του αντίληψη και τη δική του ηθική και μπορεί να υιοθετήσει τον τρόπο ζωής που αυτός επιλέγει, χωρίς να αισθάνεται υπόλογος σε κάποιον ή στην κοινωνία. Ό,τι αντιδράσεις λοιπόν και αν αντιμετωπίσεις από το περιβάλλον σου, αν το θέλεις, καν’το, και αν δεν το θέλεις μην το κάνεις, κάτι που ακούγεται απλό, αλλά μόνο εύκολο δεν είναι.
Τα επιχειρήματα και των μεν που υποστηρίζουν την χορτοφαγία και των δε που είναι κατά αυτού του τρόπου ζωής, είναι πολλά, υπάρχουν και από την αρχαιότητα ακόμα και είναι καλά τεκμηριωμένα. Οι vegeterians τείνουν να εστιάζουν στο παρασκήνιο της παραγωγής των κρεάτων γι΄αυτό και παίρνουν αυτή την απόφαση να αλλάξουν τη διατροφή τους. Η απάντηση βέβαια για το τι ηθικά είναι σωστό δεν μπορεί να απαντηθεί από κανέναν, γιατί η ηθική του καθενός είναι διαφορετική, αλλά υπάρχουν θεωρίες και απόψεις, που μπορούν να ανοίξουν μία εποικοδομητική συζήτηση πάνω στο θέμα. Επιστημονικά, οφείλουμε να πούμε, το θέμα είναι ακόμα υπό συζήτηση, γιατί έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα που δημιουργεί η μη-κατανάλωση κρέατος στο σώμα μας, ειδικά μετά από πολλά χρόνια.
Η αλήθεια είναι πώς ζούμε σε μία εποχή, όπου η χορτοφαγία βρίσκεται στα καλύτερα της. Ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν αυτή την αλλαγή όλο και αυξάνεται, ενώ στην εστίαση ξεφυτρώνουν παντού μέρη στα οποία μπορείς να βρεις αμιγώς vegan φαγητό και πολλές εναλλακτικές ζωικών προϊόντων, των οποίων η ποιότητα όλο και καλυτερεύει. Άσχετα αν αρκούν ή όχι.
Οι περισσότεροι συμφωνούν με τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να είναι χορτοφάγος, αλλά αντιτίθενται στην τιμή, τη γεύση και την ευκολία των εναλλακτικών επιλογών. Καθώς οι εναλλακτικές αυτές λύσεις γίνονται φθηνότερες, καλύτερες και πιο διαδεδομένες, οι καταναλωτές κρέατος θα πρέπει να αναρωτηθούν πόσο καλές είναι οι λύσεις αυτές πριν αποφασίσουν τη διατροφή που θα ακολουθούν, σύμφωνα με τις αξίες τους. Το να είσαι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που θα πληρώνουν για άσκοπη σφαγή ζώων επειδή η εναλλακτική λύση ήταν μόνο “αρκετά καλή” δεν θα είναι μια κοινωνικά αποδεκτή απάντηση στο εγγύς μέλλον, όπως φαίνεται.
Οι vegans (αυτοί που δεν καταναλώνουν ούτε κρέας, ούτε ζωικά προϊόντα) και οι vegetarians (αυτοί που μόνο το κρέας αποφεύγουν), έχουν δίκιο να φωνάζουν πως μία διατροφή βασισμένη μόνο σε φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι υγιεινή, νόστιμη και ότι σώζουμε πολλά ζωάκια από το βασανιστήριο του σφαγείου. Όλα καλά μέχρι εδώ και λογικά για την εποχή που βρισκόμαστε και μιλάμε. Πόσοι όμως το επιλέγουν συνειδητά και ψάχνουν πραγματικά να βρουν υγιεινές εναλλακτικές στο κρέας και τα ζωικά προϊόντα; Τι θα συμβεί στο σώμα αν ξαφνικά σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Η συγκεκριμένη διατροφή είναι πολύ δύσκολη στην εφαρμογή, ειδικά από κάποιον που έμαθε να ζει καταναλώνοντας κρέας, μεγάλωσε μ΄αυτό και συνήθισε τη συγκεκριμένη γεύση. Η αλήθεια είναι πως αν ξαφνικά σταματήσεις να τρως κρέας, και το κόψεις μαχαίρι, το πιο πιθανό είναι να μην μείνεις σ΄αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλά να ξανά αρχίσεις πολύ γρήγορα με τις παλιές σου συνήθειες.
Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος που θέλει αυτή την αλλαγή, είναι αρχικά να περιορίσει το κρέας, γιατί αν αποφασίσει να κάνει δίαιτα βασισμένη στη χορτοφαγία, το πιο πιθανό είναι στην αρχή να αντιμετωπίσει συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας γιατί το σώμα πάντα αντιδράει στις απότομες αλλαγές. Συνηθίζει βέβαια με τον καιρό, αρκεί να τρέφεται με όσα στοιχεία χρειάζεται για να είναι ο οργανισμός υγιής, χωρίς προβλήματα. Χωρίς κρέας άλλωστε οδηγούμαστε στην έλλειψη σιδήρου, βιταμινών και άλλων στοιχείων που μας είναι αναγκαίες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν ξεκινήσεις λοιπόν, συμβουλέψου οπωσδήποτε κάποιον ειδικό για να σου βρει τις κατάλληλες εναλλακτικές.
Δεν είναι μία απλή διαδικασία το να ξεκινήσεις έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Οφείλεις, για τον εαυτό σου, να ενημερωθείς σωστά και να επιδιώξεις μία ισορροπημένη διατροφή με τα κατάλληλα υποκατάστατα όταν αυτή δεν περιέχει κρέας. Δεν γίνεται να αποφασίσεις σήμερα ότι κόβεις τα ζωικά προϊόντα και αύριο να το εφαρμόσεις, χωρίς έρευνα, τρώγοντας ό,τι θεωρείς εσύ ότι σου κάνει καλό.
Δεν είναι η χορτοφαγία για όλους και οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν πολλές δοκιμές, έρευνα, αιματολογικές εξετάσεις και συμβουλευτική με ειδικούς, πριν κάνουν μια τέτοια δραστική αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Υπάρχει και η άποψη ότι η γη αναπληρώνει ό,τι χάνει, και πιο γρήγορα μάλιστα αν υποστηρίξουμε σαν άνθρωποι υπεύθυνες πρακτικές της κτηνοτροφίας και τους κτηνοτρόφους που δουλεύουν σωστά αντί να προσπαθούμε να αντισταθούμε σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Ας ξεχωρίσουμε το καλό από το κακό. Έπειτα αν θέλουμε έναν υγιή και βιώσιμο κόσμο, να το επιδιώκουμε σε όλους τους τομείς, όχι μόνο με το φαγητό μας. Αν και αυτό, θα μπορούσε να είναι μία αρχή.
Η Διατροφολογία είναι μία ολόκληρη επιστήμη, στην οποία, οποιαδήποτε ζωή και αν επιλέξεις διατροφικά, θα βρεις τις καλύτερες λύσεις για το σώμα σου και τον τρόπο να το κρατήσεις όσο πιο υγιές μπορείς. Είτε τρως κρέας, είτε όχι. Δική σου η ζωή, δική σου και η επιλογή.