*«Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική»
Δευτέρα σήμερα, καινούριες αρχές και καινούριοι στόχοι μπαίνουν όπως κάθε Δευτέρα, μόνο που σπάνια αντέχουν ως το τέλος της εβδομάδας. Πιστεύω ότι αυτό το «από Δευτέρα» υπάρχει για να μας θυμίζει ότι τελικά απαιτούμε πολλά από τους εαυτούς μας και δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα έχουμε βάλει στόχο.
Μ´έναν στόχο ξεκίνησα πάλι την εβδομάδα μου· να μειώσω κατά πολύ την ώρα που περνάω στο κινητό μου γιατί νιώθω συχνά να χάνω το χρόνο μου. Όσες φορές όμως έχω προσπαθήσει γι´αυτό, ξέρω ότι δεν τα έχω καταφέρει και πολύ καλά και ότι πλέον το smartphone έχει γίνει επέκταση του χεριού μου.
Ρώτησα λοιπόν εσάς για το θέμα αυτό και οι απαντήσεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά ήταν: «Υπάρχει άνθρωπος που δεν είναι κάθε μέρα στο κινητό του;», «Νιώθω κάποιες φορές να χάνω χρόνο με το κινητό μου», «Μου αρέσει να περνάω δημιουργικό χρόνο με τον εαυτό μου».
Όλοι νιώθουμε το ίδιο και έχουμε εξελιχθεί σε ψηφιακά κοινωνικά όντα που περνούν πολύ από τον δημιουργικό τους χρόνο online. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο ο καθένας να έχει μια δική του ψηφιακή προσωπικότητα/ταυτότητα, η οποία βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ταυτιστεί μ΄αυτήν της αναλογικής ζωής, παρόλα αυτά υπάρχει και μας χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό.
Πώς έχουν διαμορφωθεί οι τύποι των ανθρώπων πια στα social media; (Ακολουθούν κάποια χιουμοριστικά/αυτοσαρκαστικά σχόλια)
1. «Θέλω να περνάω δημιουργικό χρόνο με τον εαυτό μου και να μοιράζομαι τις στιγμές μου.»
Υπάρχουν οι άνθρωποι που προσπαθούν και κρατάνε μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική τους ζωή και την ψηφιακή κοινωνική τους ζωή. Οπότε τι κάνουν πολύ συχνά; Τις στιγμές που απασχολούνται με κάποιο χόμπι, μαγειρεύουν, ζωγραφίζουν, κλπ, ταυτόχρονα τις μοιράζονται με τον ψηφιακό τους κύκλο.
2. «Θέλω να μοιράζομαι τις στιγμές μου, αλλά δε θέλω να με κουτσομπολεύουν.»
Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που δημοσιεύουν μεν, αλλά όχι και πολύ, γιατί δε θέλουν να εκθέσουν τον εαυτό τους στην «κοινωνική κριτική». Μοιράζονται μόνο «σημαντικές στιγμές», όπως φωτογραφίες από ένα ταξίδι, από τον γάμο τους, ή από τον καιρό. Θυμούνται να κάνουν στόρυ κυρίως όταν κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι, πχ όταν χιονίσει.
3. «Δε θέλω να δείχνω πολύ τη ζωή μου, αλλά μου αρέσει να βλέπω τι κάνουν οι άλλοι.»
Εδώ ανήκουν όσοι μοιράζονται ένα minimum στιγμών από τη ζωή τους, αλλά ξοδεύουν τις ώρες τους στο να βλέπουν τι κάνουν οι άλλοι, που πήγαν, τι έφαγαν και τι φόρεσαν. Είναι μάλλον οι τύποι που βλέπουν από την κλειδαρότρυπα και φοβούνται να ανοίξουν τις δικές τους πόρτες, μην τυχόν και οι άλλοι τους σχολιάσουν. Ή είναι απλά άνθρωποι που δε θεωρούν καθόλου ενδιαφέρουσα τη δική τους ζωή, με αποτέλεσμα να μην τη ζουν, γιατί παρακολουθούν και χάνονται στο τι κάνουν οι άλλοι.
4. «Δεν έχω καμία φωτογραφία, αλλά ακουλουθώ 2.000 celebrities για giveaways.»
Τίμιο δε λέω. Γιατί να μην έχεις ένα λογαριασμό για να βλέπεις τι κάνει όλη η showbiz και το τι κληρώνει για να πάρεις μέρος σε διαγωνισμούς; Κάνεις tag 3 φίλους και μέχρι και με καινούριο αυτοκίνητο μπορεί να βρεθείς.
5. «Θέλω να βλέπετε πόσο κουλ και up-to-date είμαι»
Εδώ πάμε σε κάτι άλλο. Είναι κάποιοι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα που ενώ δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο, το παρουσιάζουν πάντα σαν κάτι ιδιαίτερο για να κρατήσουν φίλους και γνωστούς, που βλέπουν σαν κοινό τους, σε εγρήγορση. Θέλουν φανς, όχι ουσιαστική επικοινωνία. Είναι οι τύποι που κάνουν ολόκληρο ποστ για το club που βγήκαν, το εστιατόριο που πήγαν, τα ρούχα που φόρεσαν κλπ. Θέλουν οι άλλοι να τους ακολουθούν σε κάθε τους βήμα με κομμένη την ανάσα. Ίσως τους αρέσει να προκαλούν ζήλια/θαυμασμό, δεν ξέρω, αλλά σίγουρα το κάνουν με έναν πολύ περίεργο τρόπο.
6. «Είμαι πολύ όμορφος/η. Δεν καταλαβαίνω γιατί μετά από τόσες πόζες και σέλφι δεν με ανακαλύπτουν να γίνω δημόσιο πρόσωπο.»
Το να αγαπάς τον εαυτό σου και να σου αρέσει το πώς φαίνεσαι είναι κάτι το υγιές. Το να υπερπροβάλλεις όμως αυτή σου την ομορφιά είναι ανασφάλεια και αναζήτηση για επιβεβαίωση από τους τρίτους, δεν είναι αληθινή αγάπη προς εσένα. Η πραγματική ομορφιά είναι κάτι άλλο, όχι το make-up που έβαλες, ούτε τα καινούρια ρούχα που αγόρασες και αν προβάλλεις μόνο αυτά, μάλλον δεν είσαι το κάτι άλλο.
7. «Είμαι πολύ έξυπνος. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είμαι υπουργός παιδείας ή ακόμα και πρωθυπουργός.»
Είναι ωραίο να διαβάζεις, να σπουδάζεις και να έχεις άποψη. Το να έχεις για όλα και για όλους άποψη, χωρίς να έχεις γνώση, χωρίς να ακούς την αντίθετη γνώμη, μόνο έξυπνο δεν σε κάνει. Εδώ η άποψη μου είναι αντίστοιχη μ΄αυτή που έχω για τους ανθρώπους που υπερπροβάλλουν την ομορφιά τους. Αν υπερπροβάλλεις το πόσο έξυπνος/ ιντελεκτουέλ και alternative είσαι, μάλλον δεν είσαι τίποτα από αυτά.
8. «Θέλω να δείχνω τι φοράω και να διαφημίζω προϊόντα.»
Με τη νέα εποχή δημιουργήθηκαν και νέα επαγγέλματα. Αυτό λοιπόν, δεν είναι ένας απλός λογαριασμός ή ένα προσωπικό προφίλ, είναι επάγγελμα στο χώρο της μόδας και της διαφήμισης.
9. «Ακολουθήστε με! Σας υπόσχομαι μια καλύτερη ζωή.»/ «Ακολουθήστε με, μπας και μάθετε κάτι.»
Όπως λέω και παραπάνω στην εποχή αυτή που κυριαρχούν τα κοινωνικά δίκτυα, έχουν βρεθεί πολλά καινούρια χόμπι, ενδιαφέροντα και καινούρια επαγγέλματα. Πολλοί άνθρωποι κάνουν λογαριασμούς με συμβουλές και οδηγίες σε τομείς όπως η μαγειρική, η αυτοβελτίωση, η ποίηση, η συγγραφή, κλπ, αλλά και λογαριασμούς στους οποίους μοιράζουν γνώση από διάφορες επιστήμες, όπως η γεωγραφία, η βιολογία, η ιστορία, η γλωσσολογία, κλπ. Κάποιοι το κάνουν σωστά και αξίζουν την αναγνωρισιμότητα, κάποιοι άλλοι πάλι κατευθύνουν το κοινό τους ιδεολογικά ή ηθικά.
10. «Βγάζω μόνο τοπία, δεν μου αρέσει η φάτσα μου.»
Πολύ συχνά ακούω από ανθρώπους να λένε: «Εγώ έχω το instagram μόνο για να ανεβάσω τοπία, μου αρέσει η φωτογραφία.» Και εντάξει το να είσαι φωτογράφος, αν προσπαθείς να το κάνεις επαγγελματικά, ή αν είναι το χόμπι σου. Αν δεν είσαι στις παραπάνω κατηγορίες, μάλλον ψάχνεις ακόμα λόγο για να χρησιμοποιείς τα social, γι΄αυτό μη δω πάλι προφίλ με κακοφωτογραφημένα τοπία να κάνει γύπινγκ.
11. «Ακολουθώ το παιδί μου για να του κάνω like.»
Μανούλες του facebook και του instagram ενωθείτε! Τώρα αν θέλετε μόνο να θαυμάζετε τα παιδιά σας δεν ξέρω, μπορεί να θέλετε να ελέγχετε και λίγο την κατάσταση, αλλά δεν πειράζει, τους κάνετε like και καρδούλες και αυτό μετράει.
12. «Βαριέμαι το instagram αλλά μπαίνω που και που να δώσω το παρόν.»
Υπάρχουν ακόμα οι άνθρωποι που βαριούνται να μπαίνουν σ΄αυτές τις εφαρμογές, μη νομίζετε ότι όλοι μπαίνουν κάθε μέρα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν social media μόνο για να έχουν, γιατί κάποιες φορές είναι ανάγκη, αλλά δεν τα πολυγουστάρουν κιόλας. Μην τους παρεξηγείτε αν δεν απαντάνε σε δημοσιεύσεις και μηνύματα, απλά έχουν τα δικά τους στην πραγματική τους ζωή.
Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι οι τύποι των ανθρώπων στα social media. Προσωπικά εκτιμώ πολλούς από τους παραπάνω ανθρώπους, κάποιους άλλους όχι και τόσο, αλλά όλα είναι θέμα της δικής μου οπτικής. Νομίζω ότι πολλές φορές πρέπει απλά να θυμόμαστε, ότι όσο και να μη μας αρέσουν κάποιοι άνθρωποι από αυτό που βλέπουμε online, δεν παύουν να είναι άνθρωποι, οι οποίοι έτσι νιώθουν και έτσι κάνουν για διαφορετικούς λόγους, όπως όλοι μας.