Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν γεννηθεί άτυχοι. Άλλοι πάλι φαίνεται να είναι πολύ τυχεροί, σαν να έχουν το άγγιγμα του Μίδα.
Τύχη θεωρείται μία κατάσταση που έρχεται στη ζωή σου και σου φέρνει ένα καλό αποτέλεσμα, από εκεί που δεν το περιμένεις. Τυχερό είναι ένα ξαφνικό γεγονός που δεν μπορείς να προσδιορίσεις πώς ακριβώς ήρθε στη ζωή σου, μιας και προέκυψε από μία σειρά συμπτώσεων.
Οι περισσότεροι είναι ή του ύψους ή του βάθους. Μερικοί πιστεύουν πώς σχεδόν τα πάντα στις ζωές μας είναι τυχαία, ενώ άλλοι πώς τίποτα δεν προκύπτει από το πουθενά και ότι όλα είναι αποτελέσματα των δικών μας επιλογών.
Σκεπτόμενοι το θέμα σφαιρικά, βλέπουμε πώς στη ζωή παίζουμε με τις πιθανότητες. Καθημερινά όλοι μας κάνουμε μικρές ή μεγαλύτερες κινήσεις, οι οποίες επηρεάζουν με κάποιον τρόπο την εξέλιξη της ζωής μας. Κάποιες φορές μας αλλάζουν κατεύθυνση, άλλες μας ανοίγουν καινούριους δρόμους, πάντα αποτυπώνονται στο μυαλό μας και διαμορφώνουν τις σκέψεις μας. Αυτές είναι οι επιλογές μας, που μπορεί να είναι συνειδητές ή και υποσυνείδητες.
Υπάρχουν γεγονότα που μπορούμε να προβλέψουμε και άλλα που έρχονται από το πουθενά. Τυχαία γεγονότα συμβαίνουν συνέχεια και κάποιες φορές ερμηνεύονται από εμάς σαν θετικά, ενώ άλλες σαν αρνητικά. Οτιδήποτε συμβαίνει, προκύπτει από μία ενέργεια, μια δράση η οποία φέρνει ένα αποτέλεσμα. Η ενέργεια μπορεί να είναι δική μας ή κάποιου άλλου. Έτσι οι λέξεις “τυχερός” ή “άτυχος”, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το αν το αποτέλεσμα μιας πράξης ήταν καλό ή κακό για αυτούς, αν τους έκανε πιο δυνατούς ή πιο αδύναμους.
Όλοι οι άνθρωποι είναι και τυχεροί και άτυχοι, ανάλογα με την οπτική που το βλέπει κανείς. Είναι παράλογο να πιστεύουμε για κάποιον ότι γεννήθηκε με απεριόριστη τύχη, ή ότι δεν έχει περάσει καμία τραγική κατάσταση στη ζωή του, γιατί πολύ απλά ο καθένας μας κρίνει με τα δικά του μέτρα και σταθμά. Και για να σας το πω απλά: Αν δεν μπεις στα παπούτσια κάποιου, δεν μπορείς να τον καταλάβεις απόλυτα ή να τον χαρακτηρίσεις βάζοντας του μια ταμπέλα -στη συγκεκριμένη περίπτωση την ταμπέλα τυχερός ή άτυχος.
Η τύχη ή ατυχία προσδιορίζεται από τρία πράγματα λοιπόν:
- Από το πόσο σημαντικό είναι στα μάτια κάποιου αυτό που συμβαίνει.
- Από το τι θεωρούμε εμείς τύχη.
- Από το αν μια κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί με κάποιον τρόπο.
Ο τρίτος παράγοντας προσδιορισμού της τύχης χρειάζεται κάποιες εξηγήσεις. Το αν μια κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί με κάποιον τρόπο πρέπει να το εξηγήσουμε σε τρία επίπεδα (παρόν, παρελθόν και μέλλον).
Όταν μιλάμε για κάτι που έγινε στο παρελθόν, το να πούμε ότι κάτι θα μπορούσε να μην έχει γίνει, είναι σαν να θέλουμε να ακυρώσουμε τελείως ένα γεγονός από το παρελθόν μας για να το ξεχάσουμε. Έπειτα, στο παρόν, μπορεί να μιλάμε για κάτι που έχει γίνει, δεσμευόμενοι πως θα κάνουμε τώρα τα πάντα για να μην επαναληφθεί. Τέλος, μιλώντας για το μέλλον, μπορεί να νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε πιθανές ερχόμενες δυσάρεστες καταστάσεις.
Όταν πιστεύουμε όμως ότι μπορεί κάτι να αλλάξει ή όταν εμμένουμε σε κάτι που δεν αλλάζει, πείθουμε τον εαυτό μας ότι έχουμε τον έλεγχο των πραγμάτων. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε ή να προκαλέσουμε τα πάντα. Το να μας χτυπήσει κεραυνός, για παράδειγμα, ή το να κερδίσουμε το λαχείο ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετέχοντες, είναι κάτι για το οποίο εμείς δεν έχουμε τη δύναμη να ορίσουμε αν θα γίνει ή όχι.
Όλα είναι σχετικά και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι τυχεροί ή όχι, αλλά και οι συγκυρίες. Σκεφτείτε κάποιον που χάνει την πτήση του και χάνει τις διακοπές του ή μια σημαντική δουλειά για αυτόν τον λόγο. Τώρα σκεφτείτε έναν άλλο που χάνει την πτήση του και γλιτώνει έτσι ένα αεροπορικό δυστύχημα.
Αυτό που μπορούμε να ορίσουμε λοιπόν, είναι το τι κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας και τη ζωή μας, ασχέτως αποτελέσματος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, με την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν. Επίσης στο χέρι μας είναι να σταματήσουμε να κρίνουμε την “τύχη” μας με βάση την “τύχη” των άλλων. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτεραιότητες και τη δική του αντίληψη για τα “σημαντικά”. Άλλοι στοχεύουν στην ευημερία, άλλοι στην πολυτέλεια, άλλοι στην οικογενειακή ευτυχία, άλλοι στην προσωπική ευτυχία. Και ποιοι είμαστε εμείς για να ορίσουμε τις αξίες και τα θέλω των άλλων; Όλοι μας ζούμε τη ζωή μας όπως μπορούμε , με τα ευτυχή και τα δυστυχή γεγονότα της.
Τέλος μπορούμε να αποδεχτούμε όσα συνέβησαν στη ζωή μας και να προχωρήσουμε μπροστά, με τις τύχες και τις ατυχίες μας. Να μην θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι πιο άτυχοι άνθρωποι στον κόσμο, ή οι πιο τυχεροί, ούτε να κρίνουμε άλλους ως τυχερούς ως άτυχους. Έξω από το χορό, πολλά μπορούμε να πούμε. Συχνά πίσω από αυτό που βλέπουμε σαν “τύχη” στις ζωές των άλλων, κρύβεται σκληρή δουλειά και θυσίες, επιλογές που έκαναν και υπομονή. Επίσης πίσω από τις συνεχόμενες “ατυχίες”, μπορεί να κρύβονται εμμονές, παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα ή και έλλειψη ευγνωμοσύνης.
Να διοχετεύεις την ενέργεια σου σωστά και να μετράς καθημερινά όλα όσα σε καθιστούν τυχερό και όχι άτυχο. Να μην λυπάσαι κανέναν. Και να μην αφήνεις να σε λυπούνται για τις ατυχίες σου, αλλά να προχωράς με το κεφάλι ψηλά.