Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει το μέλλον, αλλά και σε όλους αρέσει κατά κάποιο τρόπο να ψάχνουν τρόπους να μάθουν κάτι το οποίο θα συμβεί, να προβλέπουν, να πιθανολογούν. Αν δεν ίσχυε άλλωστε αυτό, δε θα είχαν την επιτυχία που έχουν οι αστρολόγοι και οι μελλοντολόγοι, θα είχαν κλείσει τα μαγαζάκια τους χρόνια τώρα. Όσο και αν ξέρουμε κατά βάθος ότι πάντα υπάρχει και ο άγνωστος παράγοντας χ για αυτά που έρχονται στη ζωή, πάντα θέλουμε να ανακαλύπτουμε όλες τις πιθανότητες, για να προβλέψουμε και τη δική μας καλύτερη αντίδραση και αντιμετώπιση στους νέους παράγοντες που μπορεί να μπουν στην εξίσωση της μελλοντικής ζωής μας.
Και εμείς εδώ, παρασυρμένοι από αυτή τη λανθασμένη -ή και όχι- ανάγκη να προβλέπουμε, να σχεδιάζουμε και να σκεφτόμαστε το μέλλον, καταλήξαμε στις δικές μας προβλέψεις για τη νέα δεκαετία, που αφορούν την κοινωνία και την εξέλιξη μας.
1 Εκπαίδευση
Η αλήθεια είναι πως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο ήδη είναι πολύ ανεπτυγμένος ο τομέας της Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Webinars για μετεκπαιδεύσεις στον τομέα σου, μαθήματα ξένων γλωσσών στο youtube, online φροντιστήριο με μαθήματα σε μορφή βίντεο για να μπορεί το κάθε παιδί να κάνει βοηθητικά μαθήματα από το σπίτι του, ασκήσεις και εργασίες στα σχολεία μόνο με τη βοήθεια ενός τάμπλετ, χωρίς στυλό, χωρίς βιβλία, χωρίς τετράδια. Η πρώτη πρόβλεψη, αν και “προβλέψιμη”, διοτί η χώρα μας ακολουθεί πάντα στο τέλος την Ευρώπη, αφορά αυτόν τον τομέα, και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.
2 Μετανάστευση και εκλογές
Οι έννοιες “Ελλάδα” και “Έλληνας”, ήδη άρχισαν να διευρύνονται τα τελευταία χρόνια. Ένας τεράστιος αριθμός Ελλήνων έχει μεταναστεύσει την τελευταία δεκαετία σε πολλές χώρες του κόσμου, δημιουργεί παντού μεγάλες ελληνικές κοινότητες, με μεγάλο αριθμό Ελλήνων να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά τους, να δημιουργούν συλλόγους και σχολεία ελληνικά, αλλά έξω από την Ελλάδα. Βλέπουμε πλέον λοιπόν πως με την εξέλιξη της ψηφιακής εποχής, οι άνθρωποι αυτοί δεν αποξενώνονται από τη χώρα τους, είναι σαν να ζουν παράλληλα εκεί καθημερινά, εκτός συστήματος μεν, αλλά παρακολουθούν όλα τα τεκταινόμενα. Η ανάγκη τους να ψηφίζουν είναι λοιπόν απόλυτα λογική, εφόσον το σύστημα είναι αυτό που τους οδήγησε στην “έξοδο” από τη χώρα και θέλουν σίγουρα να έχουν λόγο σ΄αυτό.
Η πρόβλεψη μας είναι λοιπόν κάτι που έχει -ευτυχώς- ήδη ψηφιστεί, ότι πλέον θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η ψήφος των απόδημων. Έτσι θα δημιουργηθούν εκλογικά κέντρα Μονάχου, Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Μελβούρνης και πάει λέγοντας, για όσους έχουν ελληνική υπηκοότητα.
Και αν δούμε και λίγο παρακάτω, για να εφαρμοστεί αυτό, λογικά θα δημιουργηθεί η ανάγκη για την ψηφιοποίηση των εκλογών. Έτσι και για τους Έλληνες της Ελλάδας πολύ πιθανόν δίνοντας τις ψήφους τους, να δηλώνουν ότι ψήφισαν σε κάποιο τάμπλετ στα εκλογικά κέντρα και όχι σε πολυσέλιδες λίστες που ανήκουν πολλές δεκαετίες πίσω. Ψηφιακά θα είναι και πιο εύκολος ο απολογισμός των ψηφοφόρων και με την υπογραφή τους πιο σίγουρη η ταυτοποίηση.
3 Γυναίκα
Όλο και περισσότερες γυναίκες θα παίρνουν σίγουρα μέρος στα κοινά, καθώς στις νεότερες γενιές των ανθρώπων εώς 40-45 ετών, όλο και περισσότερες γυναίκες σπουδάζουν, εργάζονται, ζουν μόνες τους, μεταναστεύουν, κάνουν διδακτορικά και ασχολούνται με την κοινωνία, έχουν άποψη και όραμα, σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές στην Ελλάδα, στις οποίες, κακά τα ψέματα, οι γυναίκες είχαν δυστυχώς πολύ διαφορετικές τάσεις και άλλου είδους ενδιαφέροντα, κοινωνιολογικά μιλώντας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν λιγότερο ενεργές σε σχέση με το σήμερα.
Πολύ πιθανό λοιπόν να δούμε και την πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργό, προς το τέλος λογικά της καινούριας δεκαετίας.
4 Social Media
Λίγο πολύ, όλοι ασχολούνται μ΄αυτά, πολλοί τα επικρίνουν και αγαπούν να τα μισούν, άλλοι τα λατρεύουν, είναι σίγουρα φαινόμενο της εποχής μας τα κοινωνικά δίκτυα, οι online φιλίες και η online επικοινωνία μας με τον κοινωνικό περίγυρό μας, τους φίλους και την οικογένεια μας. Την τελευταία δεκαετία ήδη είχαμε μεγάλες εξελίξεις σ΄αυτά, έτσι όσο προχωράει η τεχνολογία, τόσο θα δημιουργούνται και περισσότερα δίκτυα και θα μεγαλώνουν οι ανάγκες των χρηστών.
Οι προβλέψεις σ΄αυτόν τον τομέα για το απώτερο μέλλον είναι πολλές, πολλοί κινδυνολογούν, ειδικά αν βλέπουν Black mirror, άλλοι το βλέπουν αισιόδοξα και σαν ευκαιρία πολλών επαγγελματιών να ανοίξουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες, να πρωωθηθούν και να δημιουργήσουν νέα επαγγέλματα στην κοινωνία.
Το σίγουρο είναι ότι στο μέλλον θα έχουμε πολύ περισσότερες διαφημίσεις. Πλέον κάθε σελίδα στο Facebook, για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για να πρωωθήσει δημοσιεύσεις, προϊόντα, κλπ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Youtube premium το οποίο πληρώνεις για να βλέπεις βίντεο χωρίς διαφημίσεις. Επομένως κάποια στιγμή θα αυξηθούν όλες οι διαφημίσεις στα δίκτυα αυτά, και έτσι ενώ μπορείς θεωρητικά να χρησιμοποιείς τις πλατφόρμες σαν χρήστης δωρεάν, θα είναι τόσο πολλές οι διαφημίσεις και τόσο λίγα αυτά που σου προσφέρουν, που οι περισσότεροι θα πληρώνουν για να χρησιμοποιούν τις καλύτερες υπηρεσίες. Όπως ήδη γίνεται με το Spotify, το Youtube, κλπ.
Έπειτα σίγουρα θα βλέπουμε πολύ περισσότερες εκπομπές και πολιτικές ανακοινώσεις στα δημοφιλή media της επόμενης δεκαετίας, ενώ στα δημοφιλή media, σίγουρα δε θα περιλαμβάνεται η τηλεόραση πια. Η τάση δείχνει πια ξεκάθαρα την προτίμηση σε online πλατφόρμες και ιστοσελίδες και στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία. Εταιρίες θα ανοίγουν κανάλια στο Youtube, Youtubers ή Instagrammers θα συμμετέχουν στην πολιτική λόγω της δημοφιλίας τους, όπως ακριβώς οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές της τελευταίας δεκαετίας.
5 Επαγγέλματα
Όσοι έχουν γεννηθεί στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και των Social Media, ενηλικιώνονται, σπουδάζουν, μιλούν πολύ καλά αγγλικά και παρακολουθούν τι γίνεται στο εξωτερικό και online, αλλά και με προγράμματα όπως το Erasmus, σπουδάζουν έξω ή δουλεύουν. Σίγουρα λοιπόν, όλη αυτή η επαφή με το εξωτερικό και με κάποιες πιο εξελιγμένες τεχνολογικά κοινωνίες, δίνουν ιδέες στη νέα γενιά για τομείς και επαγγέλματα που υστερούν στη χώρα μας. Τομείς που έχουν χώρο να αναπτυχθούν είναι καινούριες υπηρεσίες για πιο εξειδικευμένες ανάγκες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την ανακύκλωση και το περιβάλλον και πάρα πολλούς άλλους τομείς. Υπάρχει λοιπόν η ελπίδα για τη δημιουργία ολοκαίνουριων επαγγελμάτων στην Ελλάδα και την ανάπτυξη τους, αν και εφόσον αποφασίσουν οι νέοι αυτοί να επενδύσουν στη χώρα τους, είτε βρίσκονται εκεί είτε όχι.
Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας τα πράγματα κινούνται πολύ αργά, με κύριο λόγο την καχυποψία που μας διέπει σαν λαό, δικαιολογημένα μεν, πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό δε. Όλοι είμαστε καχύποπτοι με όλους και πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι για να αφήσουμε την ιστορία να κυλήσει, πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε και να δουλεύουμε με τους ανθρώπους γύρω μας, όχι να τους βάζουμε τρικλοποδιές. Τα κάστρα χτίζονται όταν όλοι βάζουν το τούβλο τους, ενώ γκρεμίζονται γρήγορα αν ο ένας κλέβει ή βγάζει το τούβλο του άλλου.
Ελπίζω και βαθιά πιστεύω ότι τώρα που ήρθε η σειρά μιας νέας δεκαετίας και μίας άλλης γενιάς, στην ουσιαστική θετική εξέλιξη των πραγμάτων.
Εσείς τι άλλες εξελίξεις προβλέπετε για τη χώρα μας;