Το έθιμο της Πρωταπριλιάς έχει ξεκινήσει από την Ευρώπη, ενώ δύο είναι οι κύριες εκδοχές για το πως διαδόθηκε και το πότε ξεκίνησε. Γιατί λέμε ψέματα και κάνουμε πλάκες αυτή τη μέρα;
Η μία εκδοχή αποδίδει την “παράδοση” που έχουμε στους Κέλτες, ενώ η δεύτερη στους Γάλλους του 16ου αιώνα.
Οι Κέλτες
Οι Κέλτες ως δεινοί ψαράδες κάθε χρόνο στις 1 Απριλίου σήμαναν την αρχή της εποχής του ψαρέματος. Τον Απρίλιο όμως είναι αρκετά δύσκολη εποχή για μεγάλες ψαριές, ακόμα και αν είσαι ο καλύτερος επαγγελματίας. Λόγω του ανταγωνισμού λοιπόν, πάντα έλεγαν ψέματα για τις επιτυχίες τους, κάτι που έγινε συνήθεια και έμεινε με το πέρασμα των χρόνων.
Οι Γάλλοι
Οι Γάλλοι από την άλλη, μέχρι το 1564 γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Επί Καρόλου του 9ου όμως αυτό άλλαξε και η Πρωτοχρονιά άρχισε να γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου. Επειδή όμως δεν δέχτηκαν όλοι οι πολίτες αυτή την αλλαγή, κάποιοι συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωταπριλιά σαν Πρωτοχρονιά από αντίδραση, με αποτέλεσμα τα πειράγματα των συμπολιτών τους, οι οποίοι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Τα πειράγματα αυτά σιγά σιγά μετατράπηκαν σε έθιμο, το οποίο φέρεται να είναι η επικρατέστερη εκδοχή της καθιέρωσης της Πρωταπριλιάς.
Οι Έλληνες
Ερχόμενο το έθιμο αυτό στην Ελλάδα, πήρε ελληνική χροιά, κρατώντας όμως τη βασική ιδέα των Γάλλων. Θέλουμε να ξεγελάσουμε τα θύματα μας με αστεία, πειράγματα και πολλά ψεματάκια, τα οποία προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο πειστικά γίνεται. Σε κάποιες περιοχές, θεωρείται τυχερός αυτός που θα καταφέρει να ξεγελάσει τους υπόλοιπους, ή ότι θα έχει καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο, εν αντιθέσει με τα “θύματα” του, που θα έχουν κακή τύχη, κατά τη λαϊκή παράδοση. Πάντως το συνήθειο να λένε ψέματα δεν ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. Υπήρχε η αντίληψη πως η ψευδολογία κρατά τις δυνάμεις που θέλουν να μας βλάψουν μακριά, ή ότι με τα ψέματα ξεγελούσαν σκόπιμα τις κακές δυνάμεις που σκόπευαν να χαλάσουν την αγροτική παραγωγή.
Το σίγουρο είναι ότι οι Πρωταπριλιάτικες φάρσες μπορούν να σας κάνουν να γελάσετε πολύ με τους φίλους και τις οικογένειές σας. Ένα καλοπροαίρετο ψεματάκι δεν κάνει κακό σήμερα, ίσα ίσα που τιμά και την παράδοση.
Καλό μήνα σε όλους!