Σίγουρα κάπου έχετε δει τον πινάκα με την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι. Ένας από τους μύθους που έχουν διατυπωθεί για τη γέννηση της Αφροδίτης είναι η ανάδυση της από τους αφρούς της θάλασσας στα παράλια της Κύπρου.
Αφού οι Ώρες, οι θεότητες του καιρού και του χρόνου, την περιποιήθηκαν, ο άνεμος Ζέφυρος τη μετέφερε στον Όλυμπο, οπού οι θεοί εξεπλάγησαν από την ομορφιά της και έτσι εντάχθηκε στο δωδεκάθεο. Η Αφροδίτη ήταν εκθαμβωτικά γοητευτική, τόσο, που προκαλούσε τον πόθο και το ενδιαφέρον όλων των ανδρών γύρω της. Τελικά παντρεύτηκε τον θεό Ήφαιστο, αλλά δεν ήταν και τόσο ήσυχη μετά το γάμο της. Απίστησε πολλές φορές και γέννησε παιδιά και από άλλους θεούς. Η σημαντικότερη και πιο δυνατή σχέση της όμως ήταν ο θεός του πολέμου, ο Άρης.
Ο μεγάλος έρωτας της Αφροδίτης με τον Άρη δεν μπορούσε παρά να γεννήσει τον θεό Έρωτα, σύμφωνα με τον Σιμωνίδη τον Κείο, αλλά και τον Ρωμαίο συγγραφέα Απουλήιο. Ο Έρως ήταν ένα παιδί με φτερωτά βέλη, γεννημένο ένα καλοκαίρι μετά τη συνεύρεση των δύο θεών. Τα βέλη του ήταν μαγικά, όποτε χτυπούσαν κάποιον, αυτός ερωτευόταν παράφορα. Συχνά όμως εκτός από παράφορο έρωτα, προκαλούσε και βάσανα. Μάλιστα στην Αντιγόνη του Σοφοκλή χαρακτηρίζεται ανίκητος. Έλα όμως που ακόμα και ο ίδιος Έρωτας δε μπορεί να νικήσει τον έρωτα.
Ο Έρωτας είχε σημαντική θέση ανάμεσα στους θεούς, όπως και η Αφροδίτη, καθώς εκπροσωπούσαν την ομορφιά, την ερωτική δύναμη αλλά και τη δημιουργική δύναμη της φύσης. Γενικά προκαλούσαν ευφορία στους ανθρώπους, γι΄αυτό και λατρεύτηκαν πολύ, ενώ πολλοί καλλιτέχνες τους έχουν απεικονίσει σε πίνακες και αγάλματα. Επίσης δεν είναι λίγα τα κείμενα και τα ποιήματα που γράφουν γι΄αυτούς και για την ιστορία του Έρωτα.
Πώς ερωτεύτηκε ο Έρωτας σ΄αυτό το μύθο; Καθόλου τυχαία, ο θεός αυτός, ερωτεύτηκε την Ψυχή, όχι οποιαδήποτε νύμφη, ή κάποια θνητή. Η Ψυχή ήταν κόρη βασιλιά, και ήταν τόσο όμορφη που ακόμη και η Αφροδίτη την ζήλεψε, γι΄αυτό και ζήτησε από τον γιο της να ρίξει ένα βέλος πάνω της. Το σχέδιο της Αφροδίτης ήταν, να ερωτευτεί η Ψυχή οτιδήποτε έβλεπε μπροστά της, κάποιον ανεπιθύμητο, ή και κάποιο ζώο ακόμα. Ζήλευε τόσο την ομορφιά της πριγκιποπούλας, που σύμφωνα με διάφορους μύθους, δηλητηρίαζε τους άντρες για να σταματήσουν να τη θαυμάζουν και να την πλησιάζουν ερωτικά.
Έτσι ο Έρως, πετώντας πάνω από το δωμάτιο της, ετοίμασε το βέλος του, αλλά έκανε θόρυβο και τον άκουσε η Ψυχή, η οποία ξυπνώντας τον κοίταξε μέσα στα μάτια. Ξαφνιασμένος ο θεός γρατζούνισε καταλάθος τον ώμο του με το βέλος του, με αποτέλεσμα να την πατήσει και να ερωτευτεί ο ίδιος την Ψυχή, η οποία ήταν η πρώτη που είδε εκείνη την ώρα μπροστά του. Δεν υπήρχε πια ωραιότερο πλάσμα στον κόσμο γι΄αυτόν, παρά μόνο αυτή. Ερωτεύτηκε παράφορα, κάτι που έκανε φυσικά έξαλλη την Αφροδίτη, η οποία τύλιξε την κοπέλα σε ένα αόρατο πλέγμα από αγκάθια, για να μην είναι δυνατόν κανένας να την πλησιάσει.
Ο γιος της όμως επαναστάτησε, και αποφάσισε να μην ξαναρίξει ποτέ τα βέλη του. Πως θα ήταν πια όμως ο κόσμος χωρίς έρωτα; Ο κόσμος δε θα είχε πια λαχτάρα για ζωή,για συντροφιά και γάμους. Θα ήταν όλοι κλεισμένοι στο καβούκι τους, πρακτικού άνθρωποι, δε θα έκαναν παιδιά, δε θα είχαν κέφι. Η ζωή γίνεται μονότονη, βαρετή και μελαγχολική χωρίς τον έρωτα. Έτσι η Αφροδίτη αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να κάνει τη χάρη στον γιο της.
Η Ψυχή βρέθηκε στο παλάτι του Έρωτα, μαζί του, αλλά ποτέ δεν είδε το πρόσωπό του. Την επισκέπτονταν τα βράδια, αισθανόταν την παρουσία του, αλλά ήταν αόρατος. Κάθε βράδυ ένιωθε την αγκαλιά του και πάντα το επόμενο πρωί ήταν πάντα μόνη της. Ήθελε πολύ να δει τον άντρα της, αλλά αυτός δεν την άφηνε. Παρόλα αυτά ήταν τόσο γεμάτη και ευτυχισμένη που χόρευε και τραγουδούσε όλη μέρα. Αυτός από ενοχές, τη ρώτησε αν χρειάζεται οτισήποτε άλλο, να της το φέρει αμέσως. Ζήτησε τις αδερφές της.
“Θα είναι κάποιο τέρας”, “τρέξε να σωθείς”, είπαν οι αδερφές της, όταν, ενώ τους είπε για την ευτυχία της, μίλησε και για τις μυστηριώδης εξαφανίσεις του. Τις έδιωξε, δεν τις άκουσε, όμως οι ψύλλοι στα αυτιά της μπήκαν και αποφάσισε πως την ίδια νύχτα θα έλυνε το μυστήριο για να λυθούν οι αμφιβολίες της.
Την ώρα που κοιμόταν ο Έρωτας, με το φως ενός κεριού φώτισε το πρόσωπο του. Αντικρύζοντας τον άντρα της, θαμπώθηκε από την ομορφιά του, και σκύβοντας να τον φιλήσει, έσταξε λίγο κερί πάνω του και τον ξύνπησε. Εκείνος τρόμαξε, και εξαφανίστηκε, αφού της είπε πως δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί που δεν τον πιστεύουν.
Η Ψυχή το μετάνιωσε πικρά και άρχισε να τον ψάχνει παντού, απελπισμένα, ώσπου απευθύνθηκε τελικά στη μαμά του, την Αφροδίτη, η οποία την υπέβαλε σε τρεις δοκιμασίες για να αποδείξει την αγάπη της. Το κορίτσι, έφερε εις πέρας και τις τρεις δοκιμασίες, αλλά η Αφροδίτη την ξεγέλασε και την έριξε σε βαθύ ύπνο μετά το τέλος των δοκιμασιών. Ο Έρωτας απεγνωσμένος από τις δοκιμασίες που πέρασε η αγαπημένη του, παρακάλεσε το Δία για έλεος. Ο Δίας, τον άκουσε και επέτρεψε τον γάμο τους, αφού έκανε την Ψυχή αθάνατη. Από τότε ζουν μαζί, συνεργάζονται και είναι ένα ο θεός Έρως με τη θεά Ψυχή.
Ηθικό δίδαγμα; Δε χρειάζεται να δούμε τον έρωτα με τα μάτια μας, για να πιστέψουμε σ’ αυτόν. Η πίστη μας σ΄αυτόν θα μας κάνει και να δούμε και να τον έχουμε. Ο αυθεντικός έρωτας επίσης νικάει οποιονδήποτε του αντιτίθεται και ξεπερνάει τις αντοχές του. Έχεις ακούσει τίποτα πιο ρομαντικό για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;